Patika Koşusu Nedir?

Ünlü psikolog Erich Fromm‘un psikanalitik teorisine göre, “köklü olma” arzusu, kısmen son zamanlarda doğadan uzaklaşmamız nedeniyle evimize bağlanma olarak tanımlanabilir. Bu, doğadan uzak olma durumu bazı tutum ve davranışlarımızın arkasındaki neden olarak görülür.

Bu hafta patika koşusu hakkında konuşacağız. Basit bir ifadeyle, patika koşusu; ormanda koşmak, yaprakların hışırtısını ve kuşların seslerini dinlemek olarak tanımlanabilir.

Patika koşusu dağlarda ve yüksekte olmak zorunda değildir, ancak yine de engebeli araziyi geçmeyi ve tırmanmayı içerebilir. Tırmanışlar sırasında koşu yerini yürüyüşe bırakabilir ve koşu batonu kullanabilirsiniz. İniş sırasında dikkatli olmanız, kollarınızı denge için kullanmanız ve sonraki üç adımı en iyi şekilde nereye atabileceğinizi görmek için hemen ileriye bakmanız gerekir.

Yol aldığınız arazi topraktan çamura, çamurdan kara dönebilir; Likya Yolu gibi çok teknik parkurlarda bazen kayaların üzerinden geçersiniz. Yol yüzeyinin yanı sıra, hava koşulları yakıcı sıcaktan aşırı soğuğa kadar değişebilir. Ancak patika koşucularını bunlar durduramaz; soğuksa ona göre ekipmanları vardır, sıkıca giyinir veya çok sıcaksa başlarının üzerine gerekirse buz küpleri koyarak koşarlar.

Patika koşusunda önemli olan şey, hava nasıl olursa olsun, doğayla bağlantı kurabileceğiniz bir ortamda koştuktan sonra kendinizi canlı ve özgür hissetmenizdir. “Patika Koşusunun Ruh Hali” denen durumda, aynı zamanda bir minnettarlık ve takdir duygusu da hissedersiniz.

Genel olarak, yol koşucularının aksine, patika koşucuları hız ve bitiş sürelerine çok fazla önem vermezler. Özellikle patika yarışları sırasında, irtifa ve toplam mesafedeki kazanımlar birincil endişelerdir; tek başarı ve temel motivasyon yarışı bitirmektir.

Ülkemizin en büyük patika koşusu etkinliği, Kapadokya Ultra-Trail olup bunun dışında birçok patika koşu yarışı yapılmaktadır. Bu yarışta sırasıyla 1.120 m, 2.030 m ve 3.730 m yükseklik kazanımları ile 38 km, 63 km ve 119 km uzunluğunda üç parkur bulunmaktadır.

Dünyadaki en büyük patika koşusu etkinliği ise Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB)’tır. Diğer patika yarışlarındaki performanslarına göre puan toplamak ve ardından yarışta bir yer kazanmak için bir kurya girmek zorunda olmak dünyanın dört bir yanındaki koşucuları cezbeder.

Etkinlik, değişen uzunlukta birkaç yarışı kapsayacak şekilde tasarlanmıştır, ancak asıl olay 171 km uzunluğunda ve 10.000 m yükseklik kazancı olan UTMB’nin kendisidir. Mont Blanc çevresinde dönen rota, Fransa’nın Chamonix kentinde başlar ve Fransa’ya dönmeden önce İtalya ve İsviçre üzerinden devam eder.

Patika koşusunda en önemli şey sadece eğlenmektir. Ve belki de en güzel yanı, koşarken bir arabadan veya başka bir ulaşım aracığıyla asla göremeyeceğiniz yerleri görebilmenizdir.

Patika koşusu için ipuçları:

– Şişenizde yeterince su olduğundan emin olun.

– Trail koşu ayakkabısı, yol koşu ayakkabılarından farklıdır. Ancak patika çok teknik değilse, kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz bir ayakkabı ile de koşabilirsiniz.

-Kendinize zaman tanıyın ve kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak yerine kendi başarılarınız için sadece kendinizle yarışın.

NOT: Bu yazı http://bilnews.bilkent.edu.tr/tell-me-more-about-trail-running/ adresindeki haberin Türkçe’sidir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın