Jel Kullanımı; koşu ve bisiklet tutkunlarının – uzun antrenmanlar ve yarışlardan önce – her zaman gündeminde olan bir konudur. Çünkü zaman kaybetmeden, hareket halindeyken beslenmenin ve hızlı enerji almanın en kolay yolu olarak ilk akla gelen enerji jelidir. Bunun en temel sebebi de jelin içeriğinde yüksek kalorili, kolay sindirilebilen bir tür şeker olan maltodekstrin olmasıdır. Fakat bu şekerin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Jelin şeker hastalarına zararlı olabildiğini, GDO içerebildiğini, mide ve bağırsaktaki bakteri dengesini bozması gibi etkilerinin olabileceğini belirtmek isteriz.

Enerji Jeli Nedir?

Enerji jeli, 2000’li yılların başında trendi yükselen, çeşitli markaların satışa sunduğu, farklı tat ve içerikte olan, kolay taşınabilecek paketlerde satılan, hareket halindeyken kolayca açılıp emilerek alınabilen, jel kıvamında şeker tabanlı besin takviyesidir. Kolay sindirilen karbonhidrat bilişenleri sayesinde (maltodekstrin vb.) vücuda glikojen desteği sağlamasının yanında küçük bir paketi yaklaşık bir muza eşdeğer enerji sağlar. Ancak muzdan daha kolay hazmedilir. Vücudun ihtiyacı olan enerji desteğini en hızlı bir şekilde sağlar.

Öte yandan, bazı enerji jelleri terleme ile kaybedilen elektrolitleri de (Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Sodyum vb.) bünyesinde barındırabilir. Sakatlıkları önlemek adına içerisinde elektrolit olan jelleri tercih edebilirsiniz.

Enerji Jeli Performansı Artırır mı?

Jelin, pratik bir ürün olması ve kolayca sindirilmesi sebebiyle performansı artırdığı düşünülmektedir. Ancak hızınızda ve yarışı bitirme sürenizde yüksek bir fayda beklenmemelidir.

Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Alınmalı?

Genellikle tavsiye edilen, jelin yarış başladıktan 45 dakika ila 60 dakika sonra tüketilmesidir. Sonraki jel alımlarının saatte bir kez yapılması önerilmektedir. Ancak, enerji jelinin ne zaman alınması gerektiğine dair yapılan araştırmalarda, bu durumun genellikle kişiye bağlı olduğu görülmüştür. Bunu saptamak için kendinizi iyi tanımalı, antrenmanlarınızda ne zaman ekstra enerjiye ihtiyaç duyduğunuzu kestirmeye çalışmalısınız. Nasıl ki interval, yokuş, güç, vb. antrenmanları yapıyorsanız; beslenmenin ve jel desteği almanın da antrenmanını yapmalısınız. Hangi jelin tadını seveceğinizi ve hangisinin midenize iyi geleceğini mutlaka test etmelisiniz. Çünkü yabancı bir gıdaya vücudunuzun nasıl tepki vereceğini bilemezsiniz.

Jel alımından sonra bol su içilmesinin gerektiği unutulmamalıdır. Su içilmezse jelin emilimi daha uzun sürer. Tercih ettiğiniz jel markasının paketinde ne kadar süre içerisinde, ne kadar su miktarı ile jeli alacağınız belirtilmektedir. Bu sebeple paketin arkasını okumanız önemlidir.

Nasıl Yenir?

Hareket halindeyken jeli paketinden nasıl emeceğinizi de merak ediyor olabilirsiniz. Bu konuyu anlatan güzel bir video ile sorunuzu cevaplamak isteriz:

Nereden Satın Alınabilir?

Gıda takviyesi (supplement) ürünler satan mağazalardan veya online platformlardan jeli temin edebilirsiniz. En çok bilinen markalar GU ve SIS’tir. Bunlar dışında tabii ki birçok üretici bulunmakta olup, başlangıçta bilinen markaları tercih etmenizi öneriyoruz.

Yarışta Jel Kullanmak Şart Mı?

Jel kullanmak bir tercihtir. Kullanıcı deneyimlerine göre, performans artışı sağlamaktan çok enerji hissi vermektedir. Yarı maraton koşan bireyler ile yapılan bir çalışmada da jelin performans artışı sağlamadığı ortaya konmuştur.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın