Koşmaya başlamak için bahanen ister kilo vermek olsun, ister sağlıklı yaşamak, isterse de deşarj olmak olsun, şimdi koşmaya başlamak için çok sebebiniz var. Bu yazıda koşuya başlamak için sizi motive edebilecek sebepleri ve koşmanın dışarıdan görünen ve görünmeyen faydalarını, kişisel deneyimlerime dayanarak bir araya getirmeye çalıştım.

Koşmanın Mental Yararları:

Sabrı artırır. Kesinlikle sabır eşiğiniz inanılmaz yükselecek. Fiziksel aktiviteler, stres veya insanlara karşı sabrınız inanılmaz oranda artarak sizi şaşırtacak. Daha önceleri sizi çok kolay kızdırabilen olayları dert bile etmeyeceksiniz.

Deşarj eder. Sinirli bir gününüzde misiniz? Hıncınızı alamadınız mı? Bir süre koşu yapmak sizi yatıştırıp pamuk gibi yapacaktır 🙂

Mental enerji verir. Daha önceleri gözünüzde büyüyen tüm işler koşu yaşamınız ile birlikte güçlüklerini yitirecek. Üşeniyorum dediğiniz bir çok işi hiç üşenmeden ve zorlanmadan normal işlerinizin arasına sıkıştırıp yapacaksınız.

Mesafeleri kısaltır. Bu durum her ne kadar mecazi de olsa, koşmayan insanlar için uzun olan mesafeler, düzenli koşan insanlar için çok kısadır. Bazen bir adres sorduğumda “Ooo sen çok uzaktasın, araban var mı?” diye soran birisi sizi tarif ettiği noktanın yakınlığı ile şaşırtabilir. Kısacası koşmaya başladıktan sonra uzaklar yakın olacak 🙂

Özgüveni artırır. Uzun bir koşunun sonunda hedeflediğimiz mesafeyi tamamlamak, veya bir mesafeyi hedeflediğimiz sürede tamamlamak zor bir işi başarmaktır. Ve bu başarma duygusu her seferinde bizim özgüvenimizi de yükseltir. Özgüven derken egoyu veya kibri kastetmiyorum, ancak koşu yapıyor olmak, başarma duygusunu, yani hayatta zor durumlarla karşılaştığımda ben bunu da yaparım dememizi sağlıyor.

Koşmanın Fiziksel Yararları:

Duruşu düzeltir. Postür de dediğimiz duruş şeklimiz, kas ve iskelet sistemimizin düzgün çalışmasıyla daha düzgün bir hale gelir. Özellikle ofiste oturarak çalışanların rahatça hissedebileceği bir değişim sağlar.

Kalori harcatır. Koşma eylemi boyunca vücudumuz potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye çevirir. Bunu yapmak için besinlerden aldığımız kimyasalları, kolay enerjiye çevirebildiği kaynaklardan başlayarak sırasıyla tüketir. Doğru beslenme ile desteklenen bilinçli fiziksel aktivite, kalori tüketimini ve dolayısıyla yağ yakımını artırır.

Fiziksel kuvvet kazandırır. Daha önceden zorlandığınız bir çok aktiviteyi, düzenli koşu yapmaya başladıktan sonra çok daha kolay yaparsınız. Merdivenleri çıkmak, yokuş tırmanmak, yük taşımak, yürümek gibi fiziksel aktiviteler siz daha fark etmeden çocuk oyuncağına dönüşür.

Mutluluğu artırır. Koşarken vücudumuzun doğal olarak kendi kendine ürettiği anandamide kafamızı güzelleştiren ve bizi mutlu eden etken maddedir.

Koşmanın Sağlığa Faydaları:

Kalbi güçlendirir. Koşu eylemi aerobik bir aktivite olduğundan dolayı en büyük faydası kardiyo egzersizi olması olabilir. Düzenli yapılan 20 dk üzeri koşular kalbimizi güçlendirmeye yardımcı olur.

Kas ve iskelet sistemini güçlendirir. İşleyen kaslarımız ve eklemlerimizin dayanıklılığı ve kuvveti artar.

Akciğerlerimizi güçlendirir. Akciğerlerimizin daha etkin çalışmasını ve bronşların açılmasını sağlar.

Sonuç:

Yazıma başlarken de bahsettiğim gibi, bunlar benim kişisel gözlemlerim. Sizin de kendinizde hissettiğiniz önemli gelişmeler oldu mu? Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın